miercuri, 20 februarie 2013

Osho Subtitrat



Osho
Biografie: Osho, sau Rajneesh Chandra Mohan Jain, cunoscut si sub numele Acharya Rajneesh in anii 1960, sau sub numele Bhagwan Shree Rajneesh in 1970 si 1980 a fost un profesor spiritual indian ce a dat suflul miscarii filosofice si spirituale cunoscute ca si miscarea Osho, care are si in prezent adepti.
S-a nascut in data de 11-Decembrie-1931.
S-a stins din viata in data de 19-Ianuarie-1990 la varsta de 59 ani.
Tara de origine: India

Osho poate fi considerat unul dintre cei mai prolifici autori, unul dintre liderii spirituali cu cei mai numeroşi discipoli, unul dintre cei mai bine vânduţi şi citiţi autori din întreaga lume.

În 1931, în Kuchwara, un oraş situat în partea centrală a Indiei se naşte Osho. Până la 9 ani nu a mers la şcoală, dar după ce a învăţat să citească a devorat toate cele 3000 de cărţi din biblioteca sătucului în care locuia. Osho a trăit prima stare de "samadhi" - iluminare la vârsta de 21 de ani (în 21 martie 1953). A obţinut masteratul în filozofie la Universitatea din Saugar şi timp de 9 ani a predat filozofia la Universitatea din Jabalpur. În 1966 a renunţat la postul de profesor, dedicându-şi viaţa ghidării spirituale cerute de numeroşii lui discipoli. Viaţa lui este fascinantă. Osho poate fi considerat unul dintre cei mai prolifici autori, posesorul uneia dintre cele mai mari biblioteci personale (conţinând cărţi citite, nu doar colecţionate), unul dintre liderii spirituali cu cei mai numeroşi discipoli, unul dintre cei mai bine vânduţi şi citiţi autori din întreaga lume şi lista cu superlative poate continua...

Citate, Cugetari Osho


Priviti existenta, cu intreaga ei abundenta. De ce este nevoie de atat de multe flori in intreaga lume? Trandafirii ar fi fost suficienti. Existenta este insa abundenta - milioane si milioane de pasari, milioane de animale, totul exista din abundenta. Natura nu este ascetica, ea danseaza pretutindeni: in valurile oceanului, in zborul pasarilor. Ea canta peste tot - in vantul care trece prin ramurile pinilor, in ciripitul pasarilor... De ce este nevoie de milioane de sisteme solare, fiecare sistem avand milioane de stele? Nu pare sa existe niciun motiv care sa justifice existenta lor, in afara faptului ca aceasta abundenta este in insasi firea existentei, aceasta bogatie este insasi esenta ei; existenta nu crede in saracie. (despre existenta)

Oricat de dureroase ar fi experientele iubirii, patrunde in iubire fara sa eziti, pentru ca, daca o eviti - asa cum fac majoritatea oamenilor -, vei ramane blocat in ego. Atunci viata nu iti va mai fi un pelerinaj, nu va mai fi un rau care curge spre ocean, ci va deveni o mlastina. (despre iubire)

Adevarata savoare a vietii se gaseste inlauntrul vostru. (despre viata)

Religiozitatea nu este ceva in care sa crezi - este un fapt care trebuie trait, experimentat; ea nu este o credinta pe care sa o ai in minte, ci o cunoastere a intregii tale fiinte. (despre religie)

Exprimarea inseamna viata, reprimarea inseamna sinucidere. (despre reprimare)

Reprimarea este o cale sigura catre autodistrugere, este o sinucidere lenta, dar absolut sigura, este o modalitate de a ne otravi viata.. (despre reprimare)

Reprimarea inseamna sa traiesti o viata pentru care nu ai nici o chemare, sa faci lucruri pe care nu doresti sa le faci, sa fii altfel decat esti. (despre reprimare)

Joaca trebuie sa ramana viata ta. Munca trebuie sa fie doar un mijloc de a te juca. Nu-ti transforma viata intr-o rutina de munca, pentru ca scopul vietii e joaca. (despre viata)

Omul devine cu adevarat om atunci cand isi asuma intreaga raspundere pentru ceea ce este: asta e primul curaj, cel mai mare curaj. (despre om)

Nu exista nimic care sa poarte eticheta "adevar"; adevarul nu este un lucru pe care il vei putea gssi intr-o buna zi intr-o cutie si pe care, deschizand-o, sa exclami uimit: "Fantastic! Am gasit adevarul!" Nu exista o astfel de cutie. (despre adevar)


Carti Scrise de Osho Carti Online & Descarcari
Autobiografia unui mistic nonconformist
Osho - Spiritualitatea Tantrica
Calea mea, calea norilor albi
Osho - Meditatia - Cunoasterea de Sine | Descarca
Calea perfectă
Osho - Revolutia interioara | Descarca
Calea spirituală Yoga
Osho - Viata este aici si acum | Descarca
Calea ZEN
Osho - Gelozia | Descarca
Când pantofii ţi se potrivesc
Osho - Emotiile | Descarca
Cartea despre bărbaţi
Osho - Existenta | Descarca
Cartea despre copii
Osho - Iubirea | Descarca
Cartea despre ego
Osho - Emotiile si Sanatatea
Cartea despre femei
Cartea despre nimic
Cartea despre sex
Cartea despre Tao
Emoţiile
Eu sunt Poarta
Farmacie pentru suflet
În căutarea miraculosului
Iubire, libertate şi solitudine
Mesia [1]
Mesia [1] (Anticariat)
Mesia [2]
Omul care iubea pescăruşii
Psihologia ezotericului
Sămânţa de muştar [1]
Sămânţa de muştar [2]
Tarotul Zen


Citate Osho


Carti scrise dupa discursurile
Maestrului indian Osho Rajneesh:

Inteligenta nu e ce crezi

In primul rand, trebuie sa stii ca intelectualitatea nu e inteligenta. A fi intelectual inseamna a fi fals; intelectualitatea este inteligenta simulata. Ea nu este reala din cauza ca nu e a ta, e imprumutata. Inteligenta este dezvoltarea constiintei interne. Ea nu are nici o legatura cu cunostintele, are legatura cu meditatia. Un om inteligent nu actioneaza pe baza experientei trecute; el actioneaza in prezent, in functie de conditiile prezente. El nu reactioneza, ci raspunde. De aceea, este intotdeauna imprevizibil; niciodata nu poti fi sigur ce urmeaza sa faca.

Un catolic, un protestant si un evreu vorbeau cu un prieten caruia tocmai i se spusese ca mai avea sase luni de trait.
- Tu ce ai face daca doctorul ti-ar da doar sase luni de trait? il intreba omul pe catolic.
-Ah! spuse catolicul. Mi-as darui toate bunurile bisericii, m-as impartasi in fiecare duminica si mi-as spune in mod regulat rugaciunile.
- Dar tu? il intreba omul pe protestant.
- Eu as vinde tot si as pleca intr-o calatorie in jurul lumii si m-as distra pe cinste.
-Si tu? il intreba omul pe evreu.
- Eu? Eu as consulta alt doctor.

Asta e inteligenta!

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ce ii face pe oameni prosti

Misticii au comparat omul cu o scara. Scara poate fi folosita la doua lucruri: o poti folosi ca sa urci, si o poti folosi ca sa cobori. Folosesti aceeasi scara in ambele scopuri, doar directia se schimba. Scara e aceeasi, dar rezultatul va fi total diferit.
Omul este o scara intre rai si iad. De asta numai fiintele umane sunt cele care reprima, care manipuleaza, care ucid, care incearca sa cucereasca natura. Numai fiintele umane sunt proaste - si asta pentru ca ele pot fi adevarati buddha. Pentru ca fapturile omenesti au inteligenta, de asta pot fi proaste. Prostia nu inseamna absenta inteligentei, ea inseamna ca n-a fost folosita. Daca la om n-ar exista inteligenta, omul n-ar putea fi numit prost. Nu poti numi proasta o piatra - piatra e piatra, nu se pune problema prostiei. Insa omul poate fi numit prost, pentru ca prin om exista speranta, exista o raza de lumina. prin om se deschide o usa catre lumea de dincolo. Omul se poate transcende pe sine si n-o face - asta e prostia lui. El se poate dezvolta si nu se dezvolta, se agata de tot felul de lucruri copilaresti - asta e prostia lui. Sau incepe sa-si faca planuri de viitor, care inca nu e - asta e prostia lui.

Trebuie sa traiesti in prezent cu pasiune, cu iubire, cu intensitate, si asta va deveni inteligenta ta. E aceeasi energie:cand e cu susul in jos e prostie; rearanjaz-o, pune-o cum trebuie si devine inteligenta.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Constienta te face

Indiferent ce faci, fa permanent un lucru in sinea ta: fii constient ca tu faci acel lucru. Fii constient de tine cand mananci, cand mergi, cand asculti, cand vorbesti. Cand esti suparat, fii constient ca esti suparat. Aceasta permanenta neuitare de sine creeaza in tine o eneregie foarte subtila. Incepi sa fii o fiinta cristalizata.
In mod obisnuit esti o masa fluida, o combinatie de multe lucruri, fara un centru. Lucruri in constanta deplasare si schimbare, fara un stapan inauntru. Constienta te face stapan. Si cand spun stapan, ma refer la prezenta - o prezenta continua. Indiferent ce faci sau nu faci, un lucru trebuie sa fie constant in constiinta ta, si anume ca existi.
Simpla constienta de sine creeaza un centru - un centru de liniste, un centru de autoritate interioara. Este un centru de putere launtrica. De asta buddha-sii vorbesc despre focul constientei - este un foc. Asa ca incepi sa devii constient, incepi sa simti in tine o energie noua, un foc nou, o viata noua. Si datorita acestei vieti noi, a acestei energii noi, multe lucruri care te dominau dispar pur si simplu. Nu trebuie sa te lupti cu ele.
In mod obisnuit, te lupti cu supararea, cu lacomia, cu sexul, din cauza ca esti slab. Asa ca, in realitate, nu lacomia, sexul, supararea constituie problema, slabiciunea este problema. O data ce incepi sa fii mai tare in interior, o data ce incepi sa simti o prezenta interioara - care esti tu - energiile tale se cristalizeaza, se centreaza intr-un singur punct si se naste un sine. Eul este o interpretare falsa a sinelui. Fara sa ai un sine, continui sa crezi ca esti un sine - asta este eul. Eu-l inseamna un Sine fals.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Intelegerea

Eu nu folosesc niciodata cuvantul renuntare. Bucura-te de viata, de iubire, de meditatie, de frumusetile lumii, de extazul existentei - bucura-te de tot! Transforma lumescul in sacru. Transforma acest tarm in tarmul celalalt, transforma pamantul in paradis. Iar apoi, indirect, incepe sa se produca o anumita renuntare. Dar ea apare de la sine, nu ti-o impui tu. Este ceva care se intampla. Incepi sa renunti la prostia ta. Incepi sa renunti la relatiile fara sens. Incepi sa renunti la locurile in care evolutia nu e cu putinta. Insa eu nu numesc acest lucru renuntare, eu il numesc intelegere, constientizare.
Daca duci in mana pietre crezand ca sunt diamante, eu n-am sa-ti spun sa renunti la acele pietre, ci am sa-ti spun doar:,,Fii atent si mai uita-te o data!" Daca vezi singur ca nu sunt diamante, mai e nevoie sa renunti la ele? Iti vor cadea din mana de la sine. De fapt, daca mai vrei totusi sa le cari, va trebui sa faci un efort mare, iti va trebui o mare vointa sa le mai cari. Insa nu poti sa le mai cari mult. O data ce ai vazut ca sunt inutile, fara rost, nu se poate sa nu le arunci. Si o data ce ai mainile goale, cauti adevaratele comori. Iar adevaratele comori nu se afla in viitor. Adevaratele comori se afla aici si acum.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Cartea despre barbati

Fiecare barbat, inca din copilarie, este conditionat si orientat sa functioneze in sensul eficientei, intr-o lume a competitiei, alaturandu-se ambitiilor, luptelor si intrecerilor pentru bani, succes, faima, putere, respectabilitate, statut social.
De copil invata cum sa-si defineasca scopurile, adoptandu-le pe cele ale parintilor, profesorilor, preotilor, politicienilor, fara macar a le pune si a-i pune la indoiala. Este abatut astfel de la calea si natura sa adevarata, de la fiinta sa reala, si isi pierde capacitatea de a se bucura, inocenta copilareasca si creativitatea.
Este "decuplat" de la la potentialul sau creativ, de la puterea de a iubi, de la ras, de la cheful de viata...
Societatea produce "barbatul puternic", sinonimul suprimarii calitatatilor feminine de receptivitate, iubire, compasiune. Insa fiecare barbat are o femeie inlauntrul sau - partea sa feminina, mai mult sau mai putin constientizata, impinsa in intuneric, suprimata si negata de mii de ani.
Osho indica o a treia cale de a trai viata:meditatia. primul pas este recunoasterea puterii transformatoare a meditatiei si constientizarea intregului, a individului matur. Meditatia este catalizatorul evolutiei interioare. Meditatia ne face intregi, creeaza echilibrul intre barbatul si femeia din noi. Ne invata sa traim, sa ne bucuram de viata noastra in multiplele ei dimensiuni, intr-un echilibru sanatos intre trup, minte si suflet, intre materie si spirit, intre doua lumi, cea exterioara si cea interioara.
Adam este barbat si fiecare barbat este asemeni lui Adam. Fiecare copilarie este o Gradina a Raiului. Fiecare copil este fericit asa cum sunt animalele, primitivii, arborii. Ai vazut copii alergand pe plaja sau prin padure? Ei nu sunt inca adulti. Au ochii limpezi si inconstienti. Dar vor parasi aceste Gradini ale Raiului. Asta este sensul izgonirii lui Adam din Rai: nu mai face parte din fericirea inconstienta. Muscand din fructul cunoasterii, a devenit constient. A devenit barbat.
Nu numai primul barbat a fost dat afara, ci fiecare Adam este mereu izgonit. Fiecare copil este alungat din gradina lui Dumnezeu, aceasta este o etapa a cresterii. Durerea este proprie cresterii. Fiecare pierde mult pentru a castiga constiinta. Aceasta este povara omului, este destinul sau, angaoasa si libertatea lui, problema lui, dar si eterna lui maretie.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Cartea despre femei

Corpul

Primul lucru de care trebuie sa tineti seama este trupul. Corpul fizic este baza dumneavoastra, temelia fiintei dumneavoastra, punctul in care sunteti ancorata. Opozitia dintre minte si corp va poate distruge, va poate conduce la schizofrenie, va poate face sa va simtiti mizerabil, va poate transforma viata intr-un iad. Voi sunteti corpul. Desigur, sunteti mai mulot decat corpul, dar acel ,,mai mult" va veni mai tarziu. Mai intai de toate, sunteti corpul fizic.
Corpul este adevarul vostru de baza, asa ca nu va impotriviti niciodata lui. ori de cate ori va impotriviti corpului fizic, voi va impotriviti lui Dumnezeu. Ori de cate ori actionati fara respect fata de corpul fizic, voi pierdeti contactul cu realitatea, caci acest contact se realizeaza prin corpul vostru. Corpul este puntea care va leaga de realitate, este templul fiintei voastre.
Tantra vorbeste despre reverenta care trebuie aratata corpului fizic, despre iubirea si respectul fata de trup, despre recunostinta fata de acesta. Corpul este o minune a naturii. El este cel mai mare dintre mistere.
Dar voi ati fost invatati sa va impotriviti trupului. Va lasati uneori coplesiti de un copac maret, de soare si de luna, de o floare, dar niciodata de propriul vostru corp. Iar corpul vostru este cel mai complex fenomen din intreaga natura. Nici o floare, nici un copac nu are un corp mai frumos decat voi insiva.Nici soarele, nici luna, nici stelele nu au un mecanism de functionare atat de evoluat ca si voi. Dar ati fost invatati sa apreciati o floare, care este un obiect simplu. Ati fost invatati sa apreciati un copac, care este un obiect simplu. Ati fost invatati sa apreciati pietrele, stancile, muntii, raurile, dar nu si propriul vostru trup. Acesta nu va copleseste niciodata. Este adevarat ca este atat de aproape de voi incat este usor sa uitati de el. Este atat de evident, incat este usor sa-l neglijati. Dar el reprezinta cel mai frumos fenomen din natura.
Daca priviti o floare, cei din jur vor spune:,,Ce estetic!" Daca priviti insa fata unei femei frumoase sau fata unui barbat frumos, ei vor spune:,,Ce nesimtire! Cata desfranare!" Daca veti ramane in fata unui copac sau a unei flori, cu ochii larg deschisi, cutremurati de frumusetea lui, oamenii vor crede ca sunteti un poet, un pictor sau un mistic. Daca va asezati insa in fata unei femei sau a unui barbat si ii sorbiti din ochi, cu simturile larg trezite in fata frumusetii lor, de altfel cu tot repectul si cu toata reverenta, nu este exclus ca politia sa va aresteze.
Daca mergeti la un strain de pe strada si ii spuneti:,,Ce ochi minunati ai!", va veti simti stanjeniti atat voi cat si el. In nici un caz nu trebuie sa va asteptati sa va multumeasca. De fapt, se va simti chiar ofensat, caci in fond, cine sunteti voi sa va amestecati in viata lui privata? Cum de indrazniti? Daca mergeti si atingeti un copac, copacul se simte fericit. Dar daca atingeti un necunoscut pe strada, elo se va simti jignit. Ceva nu este in regula. Undeva, la un nivel foarte profund, s-a produs o ruptura.”

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Scopul vietii

Retineti: telul nu poate avea valoare. Asa se explica de ce taoistii afirma ca viata este lipsita de tel. Majoritatea oamenilor sunt socati atunci cand aud o asemenea afirmatie. Odata, a venit la mine cineva si mi-a spus:
- Care este scopul vietii?
- Nu exista nici un scop, i-am raspuns eu. Viata exista, pur si simplu
Nu a fost deloc satisfacut. Mi-a spus:
- Am venit de departe.
Venise tocmai din Nepal. A continuat:
- Sunt un om batran, un profesor la pensie. Nu ma trimite inapoi cu mainile goale. Am venit sa te intreb un singur lucru: care este scopul vietii?
- Daca te-as putea trimite inapoi cu mainile goale inseamna ca nu ai facut aceasta calatorie in zadar, caci scopul este chiar a calatori cu mainile goale.
- Nu imi vorbi in sarade. Spune-mi negru pe alb: care este scopul vietii?

Omul nu putea intelege ca imi punea o intrebare absurda. Viata nu are nici un scop. Daca ar avea scop precis, aceasta ar deveni mai valoros decat viata, nascand astfel o noua intrebare: " Care este scopul?" Daca ii spuneam: "Scopul vietii este realizarea lui Dumnezeu", -ar fi putut intreba: "Si care este scopul lui Dumnezeu, sau al realizarii lui Dumnezeu?" Mai devreme sau mai tarziu, trebuie sa renunti la cuvantul scop.
Asa este: nu valoarea este numele sau, nici scopul. Daca veti intelege acest lucru, o mare lumina se va naste in voi. Viata nu are scop, si nici valoare. Iubirea nu are scop, si nici valoare. Dumnezeu nu are scop, si nici valoare. Adevarul nu are scop, si nici valoare. De fapt, toate aceste cuvinte: Dumnezeu, viata , adevar, iubire - reprezinta unul si acelasi lucru. Nu este vorba de lucruri diferite, caci nu poate exista decat o singura realitate fara scop. Orice altceva are un scop datorita ei. Aceasta realitate reprezinta culmea absoluta.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Eu-l este punctul slab

Daca te uiti la doi boxeri japonezi, sau luptatori de aikido, sau jujitsu, sau judo, ai sa vezi ca mai intai se inclina cu respect unul in fata celuilalt. Nu se pune problema de dusmanie - asta e una din invataturile tuturor artelor martiale din Japonia. In judo, invingator este cel care dovedeste ca stapaneste arta judo-ului. Nu persoana, ci arta este cea care invinge. Asa cum in filosofie adevarul e cel care invinge, aici e arta cea care invinge. Nu trebuie nici macar o clipa sa te gandesti la tine si la victoria ta, caci in acea clipa vei fi infrant. Si asta s-a intamplat de multe ori, lucru pe care nu-l intelege decat cel care a inteles toata traditia stilului oriental. Uneori exista doi luptatori la fel de lipsiti de egoism - atunci nu castiga nimeni. Lupta conti ua zile in sir, finalul se amana mereu, dar nimeni nu invinge... In cele din urma, arbitrii sunt nevoiti sa spuna: "Nimeni nu poate invinge, pentru ca ambii luptatori sunt la fel de lipsiti de eu - nici unul nu poate gasi calea de a-l invinge pe celalalt."
Eul este punctul slab. Eusl este un fel de somn in care poti sa fii infrant.
E suficient sa te gandesti o clipa la tine si s-a zis cu tine.Iar principiul de baza este ca atunci cand te lupti nu trebuie sa fii acolo, ci total absent;atunci nici o sabie nu te poate taia.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Multe boli, o singura reteta

Ai incercat sa nu te superi, ti-ai impus de multe ori acest lucru si, totusi, te superi in continuare. Ai incercat sa nu fii lacom, dar mereu cazi in capcana lacomiei. Ai incercat tot felul de lucruri ca sa te schimbi, dar nimic n-a avut succes. Ai ramas acelasi.
Si iata ca eu iti spun ca exista un secret simplu - constientizarea. Iti vine greu sa crezi ca simpla constientizare te va ajuta cand nimic altceva nu ti-a fost de folos?
Un secret este o cheie. Cheile sunt mici. O cheie mica poate sa deschida un lacat mare.

Cand oamenii il intrebau pe Buddha: Ce ar trebui sa facem sa nu ne suparam? sau Ce ar trebui sa facem sa nu fim lacomi? sau Ce ar trebui sa facem sa mai fim atat de obsedati de sex sau de mancare?, raspunsul lui era mereu acelasi: Fiti constienti. Aduceti constienta in viata voastra!

Discipolul lui, Ananda, asculta cum oamenii ii prezentau fiecare problema lui, boala lui, si era nedumerit ca reteta era mereu aceeasi. De aceea l-a intrebat: Ce e cu tine? Ei vin cu boli diferite - unul e bolnav de lacomie, altul e bolnav de sex, si tot asa - dar tu le prescrii tuturor aceeasi reteta! Iar Buddha a spus: Bolile lor sunt diferite, intocmai ca visele lor.
Daca doua sute de persoane dorm, ele au doua sute de vise. Dar daca fiecare vine si ma intreaba cum sa scape de visul sau, medicamentul este acelasi: Trezeste-te! N-am sa dau fiecaruia alt medicament, reteta o sa fie aceeasi. Medicamentul poate fi numit constientizare sau atentie concentrata sau luare aminte sau meditatie - exista diverse nume pentru acelasi medicament.


2 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am citit Revolutia interioara, care m-a fascinat. De aceea m-am pus pe cautat si alte carti de-ale lui Osho. Asa am ajuns si aici, de unde am descarcat o parte.
    Multumesc mult pentru munca pe care ai depus-o!
    Fii binecuvantat/a!

    RăspundețiȘtergere